„Heavenly wine and roses seem to whisper to me when you smile”

Posted on 11 August 2010

2


Cowboy Junkies este o formatie cu iz de family affair, originara din Toronto, Canada. Trei din patru membrii sunt frati: Margo (honey-like voice), Michael (guitar, main songwriter) si Peter (drums). Timmins le e numele, iar fiindca mama lor nu le-a facut si un basist, au apelat la un gagiu care raspunde la apelativul Alan Anton. Cowboy Junkies canta din 1985 si sunt precursorii unei estetici muzicale ce face inca furori in anumite cercuri intelectualiste nord-americane. Oamenii au gasit o punte intre ceea ce s-ar numi „roots music” (country/folk/blues etc) si expresia post-moderna a rock-ului (asta ar insemna toti bastarzii proto-post-punk de la Velvet Underground incoace). Si multi au pasit de atunci apasat pe aceasta punte spre noi si nebanuite taramuri. Revenind la Cowboy Junkies, totul e fascinant la ei, de la nume la muzica. Calma resemnare si tragica frumusete. Iar de Margo Timmins sunt indragostit fara urma de speranta, iti dai seama de ce.

Dintre multele lor albume, cel mai celebrat ramane „The Trinity Session”. Se cheama asa fiindca a fost inregistrat in noiembrie 1987, in Biserica Sf. Treime din Toronto, cu ajutorul unui singur microfon (ambisonic, pentru specialisti). De altfel maniera asta de inregistrare austera (nu i-as spune tocmai lo-fi) este un veritabil crez al formatiei.”Trinity Sessions” este alcatuit pe jumatate din cover-uri, dar ce cover-uri! CJ au o adevarata vocatie de „(re)creatori”, daca imi e ingaduit barbarismul. Despre varianta lor la „Sweet Jane”, Lou Reed, tatal cantecului, ar fi spus (cut+paste from wikipedia): „the best and most authentic version I have ever heard”.

Cowboy Junkies – Sweet Jane

Exceptionala este si „Blue Moon Revisited (Song For Elvis)”, bazata pe un celebru standard american, „Blue Moon”, scris de Richard Rodgers si Lorenz Hart in anii ’30. Practic ei folosesc doar tema piesei, in rest canta de la ei. Au adaugit si niste versuri cu aroma de „gothic americana”:

„You see I was afraid

To let my baby stray

I kept him too tightly by my side

And then one sad day

He went away and he died”

Superb!

Cowboy Junkies – Blue Moon Revisited (Song For Elvis)

Mai sunt si alte cantece celebre (din zona country) – „I’m So Lonesome I Could Cry” (Hank Williams) sau „Walking After Midnight” (Patsy Cline), dar si compozitii originale, dominate de aceiasi atmosfera de solitudine obscura. „Misguided Angel” e doar un exemplu.

Cowboy Junkies – Misguided Angel

In 2007, pentru a aniversa 20 de ani de la albumul original, CJ au mers iar la biserica si cu microfonul ambisonic si au reimprimat materialul, de asta data sub titlul „Trinity Revisited”. Au avut si trei invitati: Natalie Merchant (de la 10000 Maniacs), Ryan Adams (fratele meu intru spirit, a nu se confunda cu Bryan Adams) si napastuitul de soarta Vic Chesnutt (raposat in 2009). Uite-i aici pe CJ cu fratele meu Ryan, cu un cantec de drum lung in imensitatea Americii. Margo e si ea acolo (fata din dreapta), discreta. She’s aging gracefully.

Cowboy Junkies – 200 More Miles (feat. Ryan Adams)

Anunțuri